El creixement exponencial de la producció de biomassa per usos tèrmics

En els últims set anys, la fabricació de pellet a Catalunya ha crescut més d’un 800% i ha superat les 80.000 tones anuals, segons dades de l’Observatori Forestal Català (OFC). D’altra banda, la producció d’estelles forestals ha augmentat de forma exponencial en els últims 10 anys, i l’any 2019 es van superar les 327.000 tones.

Paral·lelament a l’augment de la producció de biomassa també s’ha registrat un important creixement en el consum d’aquesta per a usos tèrmics. De fet, en els últims anys s’ha produït un canvi important de tendència, perquè mentre anys enrere la major part de la biomassa produïda a Catalunya s’exportava, actualment es consumeix aquí.

 

Què és el pellet?

Quan parlem de pellet fem referència a un tipus de combustible natural i biològic format per petits cilindres granulats i allargats fabricats a base de fusta. Aquest material s’obté de l’aprofitament de les serradures que es generen amb la construcció de palets i embalatges de fusta, per exemple. Així, s’aconsegueix un combustible útil per a la producció d’energia per a escalfar aigua o obtenir calefacció sense haver de fer ús del gasoil.

En aquest sentit, Alfons Porro, administrador de Palets J. Martorell (Santa Coloma de Farners, Girona), assegura que la qualitat amb què es treballa fa preveure un futur esperançador i declara que “el producte s’està fent cada vegada millor. Les normatives i les certificacions fan que aquest producte pugui ser més reconegut i, per tant, pensem que el creixement, tant d’instal·lacions com de conscienciació, fa que aquest mercat continuï progressant”.

A favor de la gestió forestal sostenible

La utilització de biomassa per a escalfar aigua o tenir calefacció no només és recurrent en l’àmbit domèstic, sinó que cada cop són més els recintes, escoles, allotjaments o restaurants que opten per aquest mètode. En aquesta línia, es tracta d’una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos tenint en compte la sostenibilitat. I no només es tracta d’una mesura de reaprofitament, sinó que a més substitueix un combustible contaminant com és el gasoil.